Sabahları yaşanan ağız kokusunun sebebi belli! 3’lü formülü uygulayan kurtuluyor

SABAHLARI AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUR?

Gece boyunca ağızda biriken bakterilerin ve tükürük üretiminin azalması nedeniyle sabahları ağız kokusu meydana geldiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Baki Meşe, “Uyku sırasında tükürük üretimi azalır, bu da ağızda bakterilerin çoğalmasına ve koku oluşmasına neden olur” dedi. Dişlerin fırçalanmaması yahut ağız bakımının yetersiz olmasının, plak ve bakterilerin birikmesine neden olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Baki Meşe, ağız kokusuna neden olabilecek öbür durumları şöyle sıraladı: “Dilin yüzeyinde biriken bakteriler ve yemek artıkları ağız kokusuna sebep olabilir. Lisanın sistemli olarak fırçalanması değerlidir. Bilhassa şekerli yiyeceklerin gece tüketilmesi, ağızda bakterilerin çoğalmasına taban hazırlayabilir. Ağız açık uyumak yahut birtakım ilaçların yan tesirleri, ağız kuruluğuna neden olabilir, bu da kokuya katkı sağlar. Gündüz gereğince su içmemek, ağız kuruluğuna yol açarak sabahları ağız kokusunu artırabilir. Diş çürükleri, diş eti hastalıkları yahut enfeksiyonlar, ağızda makus kokulara neden olabilir. Sinüzit, akciğer enfeksiyonları yahut diyabet üzere kimi sıhhat meseleleri da ağız kokusunu etkileyebilir.”

YEMEK KALINTILARI BERBAT KOKUYA NEDEN OLUYOR

Uyku sırasında ağızda çeşitli değişiklikler olduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Baki Meşe, bu değişikliklerin sabahları ağız kokusuna nasıl neden olduğunu şöyle açıkladı: “Uyumak, tükürük kaynağını kıymetli ölçüde azaltır. Tükürük, ağızda bakterileri ve yiyecek parçacıklarını temizlemeye yardımcı olur. Tükürük ölçüsünün azalması, bakterilerin çoğalmasına ve bunun sonucu olarak ağız kokusuna yol açar. Ağızda doğal olarak bulunan bakteriler, gece boyunca yiyecek parçacıkları ve hücre kalıntıları üzerinde beslenir. Yetersiz tükürük ile bu bakterilerin sayısı artar ve kimileri makus kokulu bileşenler üretir. Şayet kişi ağız teneffüsü yapıyorsa ağız kuruluğu yaşanır. Bu durum, bakterilerin daha süratli çoğalmasına ve ağız kokusunun artmasına neden olur. Gece yatmadan evvel ağızda bıraktığınız yemek kalıntıları, bakterilerin besin kaynağı olarak kullanabileceği karanlık bir ortam sağlar. Bilhassa şekerli besinler ve karbonhidratlar, bakterilerin çoğalmasını teşvik eder. Lisanın yüzeyinde de bakterilerin ve yiyecek parçacıklarının birikmesi mümkündür. Gece boyunca bu birikintiler, makus kokuya neden olan bileşenlerin üretilmesine katkıda bulunabilir.”

AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEMEK İÇİN BU TEKLİFLERE KULAK VERİN

Ağız kokusunu önlemek için sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kere dişlerin fırçalanması gerektiğine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Baki Meşe, “Diş ipi kullanarak diş ortalarını temizlemeyi ihmal etmeyin. Ayrıyeten, lisanınızı bir lisan temizleyici yahut diş fırçası ile temizleyerek bakteri birikimini önleyin” dedi. Tertipli olarak diş tabibine görünmenin, diş çürükleri yahut diş eti meseleleri üzere ağız sıhhati sıkıntılarını erken teşhis etmek için kıymetli olduğunu lisana getiren Dr. Öğr. Üyesi Baki Meşe, ağız kokusunu önlemeye yardımcı tekliflerini sıralayarak kelamlarını şöyle tamamladı: “Bol su içmek, tükürük üretimini artırarak ağız kokusunu önleyebilir. Ayrıyeten su, ağızdaki bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Sigara içmek ve tütün eserleri kullanmak ağız kokusuna yol açabilir. Bu nedenle bu unsurlardan kaçınılmalıdır. Hekiminiz yahut diş doktorunuzun önerdiği ağız gargaralarını yahut spreyleri kullanarak ağız kokusunu gidermeye yardımcı olabilirsiniz. Çok baharatlı yahut kokulu yiyeceklerden kaçınarak ağız kokusunu önleyebilirsiniz. Ayrıyeten, lifli yiyecekler tüketmek de ağız kokusunu azaltabilir. Antrenman yapmak, tükürük üretimini artırarak ağız kokusunu önleyebilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir